Loonberekeningsschema bediende
Hoe bereken je je loon als bediende?
Voor de les economie leren de leerlingen hoe ze een loonberekeningsschema van een bediende opstellen. De leerlingen moeten een geschreven stappenplan kunnen weergeven, die duidelijke instructies geeft van hoe je het nettosalaris van een bediende berekent.
Voor ze kunnen beginnen met het stappenplan moeten ze ook enkele begrippen kennen: brutosalaris, RSZ, belastbaar salaris, bedrijfsvoorheffing en ten slotte het nettosalaris.
Begrippen
- Brutosalaris: het brutosalaris is het salaris dat de werknemer verdient bij zijn werkgever. Van dit salaris worden veelal sociale premies en belastingen ingehouden, wat resulteert in het nettoloon.
- RSZ-bijdrage: In het werknemersstelsel moeten zowel de werknemers als de werkgevers bijdragen betalen aan de RSZ (Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid). Deze bijdragen zijn bestemd voor werkloosheid, pensioen, ziekteverzekering... De RSZ bijdrage van een bediende bedraagt 13.07%
- Belastbaar salaris: Het belastbaar salaris is het bedrag waarop nog belastingen of bedrijfsvoorheffingen worden afgehouden.
-Bedrijfsvoorheffing: De bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de belastingen. Het bedrag van de bedrijfsvoorheffing is vastgelegd in schalen, en is afhankelijk van: de gezinslast; de loonhoogte.
-Nettoloon: Het nettoloon is het bedrag dat je op je rekening ontvangt.
Op onderstaande foto zie je het stappenplan/formule van hoe je het loon van een bediende berekent.
Deze formule moeten de leerlingen zelf kunnen geven en berekenen.